Dženaze

OBAVLJENA KOLEKTIVNA DŽENAZA U G. KALESIJI

Dženaze-namaz predvodio je vojni muftija Ismail ef. Smajlović.


Na Šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji ukopano je trideset i jedno muško tijelo i Munira Majlović, koja je imala 69 godina kad je ubijena. Najstarija žrtva je Avdurahman Haskić, koji je imao 73 godine na dan ubistva, a najmlađa osoba je Tarik Čaklovica, koji je imao nepunih šest godina kada je ubijen. Tarika je danas u zemlju spustio njegov dajdža Armin Hodžić:

- Prije šest godina na istom mezarju ukopan je Tarikov otac, pretpostavlja se da su ubijeni na starom mostu u Zvorniku -kazao je Armin.

Majka Memnuna u suzama se oprostila od sina Tarika, a na posljednji ispraćaj svom sinu došla je s kćerkom Eminom.

Emina Mehić, danas je ukopala muža i dva brata.

- Ubijeni su 1992. godine kada je bio napad na Skelane. Njihova tijela su bila skrivena i zakopana, tek sad su ih našli. Meni je jako teško jer ja sam sve to gledala - ispričala je Emina.

Zajedničku poruku u ime porodica ubijenih koje su se okupile na posljednjem ispraćaju žrtvama genocida u Zvorniku uputio je Demir Grahić:

- Prije dvadeset godina Bosna i Hercegovina bila je osuđena da nestane. Zločinci iz Srbije, pripadnici Jugoslovenske narodne armije, s ovdašnjim zločincima, a predvođeni Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, osnivačima Republike Srpske, otpočeli su ubijanja civila širom Bosne i Hercegovine. Nismo mogli shvatiti da je to moguće. Nismo mogli shvatiti da neko može pucati u dijete, u ženu, u muškarca bez oružja, koji nikome ništa nije učinio - istakao je u svom obraćanju Grahić te dodao:

- Evo, i sada stojimo ovdje pred kostima naših najdražih. U Zvorniku je ubijeno 1.995 civila, a manje od deset zločinaca je osuđeno. Poručujemo odavde: nećemo zaboraviti naše ubijene! Poručujemo: želimo živjeti u Zvorniku! Jer i oni koji ovdje leže na tabutima željeli su živjeti u Zvorniku. Dajemo svoj zavjet da ćemo se dok smo živi boriti za istinu i pravdu, za kažnjavanje zločinaca rekao je Grahić.

Zajednička je poruka da se istina mora saznati, a svi odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde. S ovoga mjesta pozvali su komšije Srbi da pomognu u traženju nestalih i otkrivanju grobnica te na izgradnju zajedničke i sigurne budućnosti.

Ovo je četrnaesta kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji i do sada je na ovom mezarju ukopano 685 civilnih žrtava rata iz Zvornika, saopćila je Bosanska medijska grupa Tuzla.

(MEDZLIS ZVORNIK)
altaltaltaltalt
Broj pregleda članaka
4262553

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga