Teme iz Islama

KUR'AN I NAUKA (5)

Aristotel  je smatrao da se svjetlost rasprostire trenutno. U jedanaestom stoljeću, arapski naučnik Al-Hassan izrazava mišljenje da svjetlost putuje nekom konačnom brzinom.
Prvi čovjek koji je pokušao izmjeriti brzinu kojom se rasprostire svjetlost je Roemer (1676 godine) posmatrajući pomračenje jednog od Jupiterovih satelita Io. On je dobio netačnu vrijednost za brzinu vjetlosti “c = 215 km/s” zbog toga sto je promjer Zemlje orbite tada bio nepoznat.

Sve do 1983. godine Froomova vrijednost za “c” je smatrana najtačnijom. Poslije toga, laserskom radijacijom odredjena je brzina svjetlosti “c” s velikom preciznosću; prema Američkom nacinalnom birou za mjere (US National Bureao of Standards), brzina svjetlosti iznosi “c = 299792.4574 km/s”, a prema Britanskom nacionalnom laboratoriju za fiziku (British National Physical Laboratory), brzina svjetlosti je “c = 299792.4590. km/s”. Dakle, dobivene su skoro identicne vrijednosti, sto potvrđuje tačnost ovih mjerenja. Čak je i nova definicija metra data pomoću ove prirodne konstante koja je usvojena u oktoru 1983. na Sedamnaestoj generalnoj konferenciji za mjere i utege koja glasi: “Jedan metar je duzina puta koji predje svjetlost u vakumu za vrijeme 1/299792358 sekundi.”
Ono sto je posebno zanimljivo jeste to da se gore pomenuta brzina svjetlosti “c” koja je najveca moguca brzina u prirodi, i cija je brzina odredjena tek prije dvije-tri decenije, moze s velikom tacnoscu izracunati analizirajuci neke ajete iz casnog Kur’ana koji su objavljeni, kao sto svi znamo, prije 1.400 godina, sto je jqgfk jedan od mnogobrojnih dokaza Allahove, subhanehu we te’ala, mudrosti i velicine.
Allah, subhanehu we te’ala, u Kur’anu kaze:
“On je Sunce izvorom svjetlosti ucinio, a Mjesec sjajnim i polozaje mu odredio da biste znali broj godina i racunanje. - Allah je to mudro stvorio. - On potanko izlaze dokaze ljudima koji razumiju.” (Junus, 5. ajet)
“Upravlja stvar od neba ka Zemlji, zatim se uspinje Njemu u danu cija je mjera hiljadu godina od onog sto racunate” (sura Es-Sedzda, 5 ajet)
Prvi covjek koji je izracunao brzinu svjetlosti na osnovu navedenih ajeta je fizicar iz Egipta Dr. Mensour Hassan El Naby.
Poznato je da se Arapi koriste lunarnim kalendarom, cija se godina sastaji od dvanaest mjeseci, a mjesec je definisan kao vrijeme jedne revolucije Mjeseca na njegovoj orbiti oko Zemlje. (Kad Mjesec Krene iz jedne tacke i krecuci se po orbiti oko Zemlje, ponovo dodje u istu tacku, to oznacava revoluciju).
Orbite su, takodjer, pomenute u Kur’anu: “I noc i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni nebeskim svodom plove.”(sura Al-Anbiya’, 33 ajet)
To nedvojbeno upucuje na to da treba uzeti racunanje vremena prema kretanju Mjeseca, dakle lunarne mjesece i godine.
U suri Es-Sedzda stoji da ‘stvar’ putuje od neba ka Zemlji takvom brzinom da u jednom danu predje razdaljinu u svemiru koja je jednaka razdaljini koju predje Mjesec krecuci se oko Zemlje tokom hiljadu lunarnih godina odnosno 12.000 mjeseci ako bismo to zapisali u formi jednacine, bilo bi:
c * t = 12.000 L. gdje su:
c = brzina
t = vrijeme (dan se definise kao vrijeme jedne rotacije Zemlje oko svoje ose i iznosi 23 sata, 56 minuta, 4.09 sek.= 86154,09 sek.)
L = duzina mjeseceve orbite
Ovu duzinu mozemo izracunati iz jednadzbe « L= v * cosα* T », gdje je v = brzina kretanja mjeseca i iznosti 3682.07 km/h, α je ugao koji prebrise sistem Zemlja-Mjesec krecuci se oko Sunca za jedan mjesec i iznosi 26,92848°, dok je sa T obiljezeno vrijme trajanja jednog lunarnog mjeseca koje iznosi 655.79186 h.
Ako sada ovu vrijednost sa L (L = v * cosα * T) uvrstimo u prvu jednakost, dobit cemo :
C * t = 12.000 v * cosα * T, i ako sada izrazimo samo « c » na lijevoj strani, imamo slijedeci izraz : C = 12.000 v* cosα * T/t
Posto na desnoj strani imamo sve velicine poznate (v = 3682.07 km/h, α = 26,92848°; T = 655.79186 h ;t = 86164,09 sek.), mozemo izracunati c :
c = 12.000 x 3682.07 x 0.89157 x 655.71986 / 86164.0906
c = 299792.5 km/s
Uporedimo li dobijenu vrijednost za « c » izračunatu pomoću kur’anskih ajeta s gore iznesenim vrijednostima za brzinu svjetlosti, vidjet ćemo da su ove dvije vrijednosti nevjerovatno slične. Dakle, inofrmacija o brzini svjetlosti nam je bila saopćena od strane Allaha, subhanehu we te’ala, prije 1.400 godina u ova dva ajeta.
Ovom brzinom ne kreće se samo svjetlost nego i sve vrste elekromagnetnih valova, kao i sve čestice u kosmosu kao što je npr. neutrino itd.
Pošto je u vrijeme Poslanika, sallalahu alejhi we sellem, bilo nemoguce odrediti brzinu svjetlosti, ovaj primjer nam pokazuje velicinu Allahove mudrosti, i dokazuje da je Kur’an objavljen od Svemoguceg Allah, subhanehu we te’ala, a ovo je samo jedan od mnogoborjnih dokaza iz Časnog Kur’ana. Zato se nadam da će nas ovo potaknuti na kontinuirano citanje Kur’ana Časnog i njegova prijevoda. Molim Stvoritelja svih svjetova da nam svima podari dobro i na ovom svijetu i na Ahiretu.

Broj pregleda članaka
4717885

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga