×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/sapnaco/public_html/selimovici2/images/2010/mudrost

×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/2010/mudrost

Teme iz Islama

MUDROST PROPISIVANJA POSTA

Neka Uzvišeni Gospodar našim šehidima podari lijepi džennet, a njihovim porodicama strpljivost. Amin!

Allah dž.š. nije ljudima naredio nijedan propis, osim zbog uzvišenih ciljeva. Tako ni post u mjesecu ramazanu nije propisan zbog pukog gladovanja ili trpljenja žeđi. Ustvari, post u sebi sadrži mnoge Allahove mudrosti, a neke ćemo ovom prilikom i pomenuti:

1. Post je 'ibadet koji čovjeka približava njegovom Gospodaru. Postač ostavlja ono što voli i za čime žudi radi Allahovog zadovoljstva i post ne bi pokvario i kada bi bio zatvaran ili kažnjavan. Ovo je jedna od najjasnijih i najvećih mudrosti posta.

2. Postom se postiže bogobojaznost kao što to ističe i Kur'an. Postač se tokom dana usteže od grijeha i loših djela. Muhammed a.s. kaže: „Onaj ko ne ostavi lažni govor, rad po njemu, nepromišljene postupke, pa Allah nema nikakve potrebe za njegovim ostavljanjem hrane i pića.“ (Buharija)

3. Srce postača se više posvećuje razmišljanju i spominjanju Allaha dž.š. Slijeđenjem strasti čovjek zaboravlja Allaha i srce mu postane grubo i tvrdo i često je slijep kad je u pitanju Allahova riječ. Ebu Sulejman ed- Darani r.a. je rekao: „Doista kada čovjek ogladni i ožedni, srce mu se očisti i postane blago, mehko, a kada se zasiti, srce mu postane slijepo.“

4. Kroz post imućni spoznaje veličinu Allahove blagodati kojom ga je obasuo kada mu je podario imetak i porodicu, što je mnogima uskraćeno. On postaje zahvalan, sjeća se nevoljnika i siromaha i pomaže im. I sam Poslanik a.s. je bio najdarežljiviji u ramazanu.

5. Postom se postepeno odgaja i obuzdava duša i usmjerava se na ono što je bolje za nju i u čemu je njena sreća. Ukoliko bi se čovjek prepustio svojoj duši ona bi ga odvela u propast, pa se ona postom obuzdava.

6. Postom se suzbija oholost, jer siti stomaci i uživanje podstiču na oholost, uzdizanje nad drugim stvorenjima ali i istinom.

7. Usljed gladi i žeđi smanjuje se cirkulacija krvi, a time i kolanje šejtana ljudskim tijelom. U hadisima Poslanika a s. navodi se da se šejtan kreće krvotocima kojima se kreće i krv. Vidljivo je da su u toku posta smanjena šejtanska došaptavanja, strasti i srdžbe je sve manje.

8. Praktikovanjem posta popravlja se zdravstveno stanje, jer se smanjuje unos hrane u organizam, odmara probavni sistem, štetne materije su manje prisutne u tijelu i td.

Gospodaru naš, učini naš post primljenim kod Tebe i podari nam snage da budemo istrajni na Tvome putu. Amin!

{gallery}2010/mudrost{/gallery}


Broj pregleda članaka
4696067

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga