Teme iz Islama

MUDROST PROPISIVANJA POSTA

, a njihovim porodicama strpljivost. Amin!

Braćo i sestre, kada Uzvišeni Allah dž.š. ljudima naredi bilo koji propis On to čini samo zbog uzvišenih ciljeva. Tako ni post u mjesecu ramazanu nije propisan zbog pukog sustezanja od uživanja, gladovanja ili trpljenja žeđi. Ustvari, post u sebi sadrži mnoge Allahove mudrosti, a neke ćemo ovom prilikom i pomenuti:

1. Post čovjeka približava Allahu dž.š.. Postač ostavlja ono što voli i za čime žudi radi Allahovog zadovoljstva i post ne bi pokvario i kada bi puno trpio i kada bi bio zatvaran ili kažnjavan.

2. Postom se postiže bogobojaznost, jer postač se tokom dana usteže od grijeha i loših djela. Muhammed a.s. osvjetljava i ovaj smisao posta riječima: „Onaj ko ne ostavi lažni govor, rad po njemu, nepromišljene postupke, pa Allah nema nikakve potrebe za njegovim ostavljanjem hrane i pića.“ (Buharija)

3. Srce postača se više posvećuje razmišljanju i spominjanju Allaha dž.š. Ebu Sulejman ed- Darani r.a. je rekao: „Doista kada čovjek ogladni i ožedni, srce mu se očisti i postane blago, mehko, a kada se zasiti, srce mu postane slijepo.“

4. Postač spoznaje veličinu Allahove blagodati kojom ga je obasuo kada mu je podario imetak i porodicu, što je mnogima uskraćeno. On pomoću posta postaje zahvalan, osjeća kako je nevoljnicima i siromasima i biva spremniji da im pomaže. I sam Muhammed a.s. je bio najdarežljiviji u ramazanu.

5. Postom se postepeno odgaja i obuzdava duša i usmjerava se na ono što je bolje za nju i u čemu je njena sreća. Ukoliko bi se čovjek prepustio svojoj duši ona bi ga odvela u propast, pa se ona postom obuzdava.

6. Postom se suzbija oholost na koju podstiču siti stomaci i uživanje.

7. Usljed gladi i žeđi smanjuje se cirkulacija krvi, a time i kolanje šejtana ljudskim tijelom. U hadisima Poslanika a s. navodi se da se šejtan kreće krvotocima kojima se kreće i krv. Vidljivo je da su u toku posta smanjena šejtanska došaptavanja, a i strasti i srdžbe je manje nego u drugim danima.

8. Praktikovanjem posta popravlja se zdravstveno stanje, jer se smanjuje unos hrane u organizam, odmara probavni sistem, štetne materije su manje prisutne u tijelu i td. To potvrđuju i poslanikove riječi: „Postite, bićete zdravi“

Gospodaru naš, učini naš post primljenim kod Tebe i daj da nas post učini bogobojaznim, onima koji su Tebe blizu, onima kojima će post izbrisati oholost i povećati zdravlje. Amin!

Hariz ef. Pašić

Broj pregleda članaka
4262620

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga