Teme iz Islama

VRIJEDNOSTI RAMAZANA I POSTA

alt Hvala neka je Allahu dž.š. koji je odabrao mjesec Ramazan nad ostalim mjesecima u godini i koji je uzdigao post između ostalih ibadeta. Salavat i selam neka su na Njegovog poslanika, Muhammeda a.s. Neka Uzvišeni Gospodar našim šehidima podari lijepi Džennet, a njihovim porodicama sabur.

 

Braćo i sestre, cijenjeni postači! Nalazimo se na početku najvrijednijeg mjeseca u godini, mjeseca Ramazana. Koliko vrijedi ovaj mjesec govori nam hadis kojiprenosi Selman r.a. u kojem se kaže: „Održao nam je Poslanik, a.s., hutbu na kraju mjeseca ša'bana i tom prilikom rekao: ''Ljudi, dolazi vam veličanstveni mjesec, mjesec pun bereketa, u kojem ima jedna noć vrednija od hiljadu drugih mjeseci. Allah dž.š. je odredio u tome mjesecu post kao strogu obavezu, a teraviju - namaz koji se obavlja u tim noćima kao dobrovoljni vid ibadeta. Ko se Allahu dž.š. približi kakvim dobročinstvom, računat će se kao da je obavio strogu obavezu u nekom drugom mjesecu. Ko obavi strogu obavezu (farz), računat će mu se kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu. To je mjesec strpljivosti, a nagrada je za nju Džennet.

To je mjesec pomaganja, mjesec kada se povećava nafaka vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, bit će mu to oprostom grijeha i oslobađanjem od vatre, a dobit će nagradu kao i postač bez umanjenja njegove nagrade. Tada prisutni ashabi povikaše: "Poslaniče, nismo svi u mogućnosti nahraniti postača". Muhammed a.s. na to im je odgovorio: "Ta nagrada pripada i onome ko ponudi postaču hurmu (datulu) ili ga napoji vodom ili gutljajem mlijeka". To je mjesec čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj - oslobođenje od vatre. Ko olakša onome što je pod njegovom komandom u tom mjesecu, Allah dž.š. tome će oprostiti grijehe i osloboditi ga od vatre. Nastojte u ovom mjesecu raditi četiri stvari: dvije kojima ćete steći Allahovo dž.š. zadovoljstvo, i dvije koje su vama neophodne. Dvije stvari kojima ćete steći Allahovo dž.š. zadovoljstvo jesu šehadet - svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha dž.š., te da od Njega tražite oprost. Dvije druge stvari, koje su vam neophodne, jesu da Allaha, dž.š., molite za Džennet i tražite zaštitu od vatre. A ko napoji postača, Allah, dž.š., napojit će ga sa Svoga havda (pojila), tako da neće ožednjeti do ulaska u Džennet".

Prenosi se od Ebu Hurejrea da je rekao: „Kada nastupi mjesec ramazan otvore se sva nebeska vrata, a zatvore džehennemska i šejtane povežu u lance.“Taberani je preko Ubade b. Samita naveo da je Muhammed a.s. jednoga dana ramazana rekao: „Došao vam je ramazan, mjesec u kojem Allah daje Svoj blagoslov, sreću i napredak Svojim dobrim robovima, mjesec u kome Allah prosipa među ljude svoju milost, prihvata im molbe i oprašta grijehe, mjesec u kome Allah prati vaše utrkivanje u činjenju dobrih dijela i s vama se pred melekima ponosi. Pokažite se prema Allahu s dobrim poslovima. Zaista je veliki nesretnik ko bude u ovom mjesecu lišen Allahove milosti.“ Ramazan je mjesec u kojem je ummet Muhammeda a.s. darovan sa pet stvari, kojima nije darovan u drugim mjesecima i kojima nije darovan nijedan narod prije nas. To su: 1) Zadah iz usta postača bolji je kod Allaha od mirisa miska . 2) Meleki za njih čine istigfar (traže oprost) sve dok se ne iftare. 3) Okivaju se u okove prokleti šejtani pa nisu u mogućnosti da se slobodno kreću (nanose nevolje) kao što to čine izvan ovog mjeseca. 4) Allah dž.š. uljepšava svaki dan svoj džennet i govori mu: "Samo što nisu Moji iskreni robovi koje zadešavaju nevolje i teškoće ušli u tebe!" 5) Posljednju noć im se opraštaju grijesi! Neko reče: "Je li to Noć Kadra?" Muhammed a.s. reče: "Ne, jer radnik prima nagradu tek onda kada u potpunosti završi posao!" (Ahmed)

 

eka Allah dž.š. ukabuli naš post. Amin!

Broj pregleda članaka
4696108

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga