Muslimani, Bošnjaci i svijet

U BUTMIRU SVE VEĆI KONSENZUS STRANAKA IZ FBIH, PREDSTAVNICI IZ RS SVE VIŠE IZOLOVANI

Butmiru se nastavlja" izjavili su zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg i švedski ministar vanjskih poslova Karl Bildt.

Oni su na pres-konferenciji nakon sastanka kazali da će zajednički tim stručnjaka EU i SAD-a sljedeće sedmice ponovo doći u BiH da nastave razgovore s liderima političkih stranaka radi postizanja dogovora, a imajući u vidu da je sljedeći sastanak Vijeća za implementaciju mira zakazan za 18. novembar. Stainberg i Bildt očekuju od lidera političkih partija da do tada ostvare određeni napredak u postizanju dogovora.

Silajdžić: Nema ništa novo, proces s ustavnim reformama bit će nastavljen

Nema ništa novo, proces s ustavnim reformama bit će nastavljen, kazao je Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH, nakon okončanja druge runde butmirskih razgovora. "Stavio sam naglasak na liberalizaciju viznog režima jer je to ono što građani očekuju. Zatražio sam od svih prisutnih da ubrzaju taj proces", dodao je. Silajdžić je također rekao da liderima danas nije ponuđen nikakav novi papir ili deklaracija o državnoj imovini BiH. Na pitanje novinara da li je danas išta dogovoreno, Silajdžić je kazao da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".

Dodik: Nadam se da se nikada neću vratiti u Butmir

Završeni su razgovoru u Butmiru i nadam se da se više nikada neću ovdje vratiti, kazao je danas predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, nakon okončanja druge runde razgovora o izmjenama Ustava BiH."Dešavanja ovdje ne treba dramatično shvatati ovo je samo jedan od pokušaja da se nešto napravi. Logično je da se mora raditi na evropskim integracijama, ali ovo što je predloženo prije dva-tri dana nije ni osnova za razgovore", ponovio je Dodik novinarima. Republika Srpska nema namjeru da umanji svoj dejtonski kapacitet ni za što. "U BiH se ne dešava ništa dramatično. BiH ima svoj parlament koji funkcionira. Možda ne dovoljno brzo kao što se to očekuje, ali radi brzinom kojom je moguće", dodao je.

SDA je sve učinila da se postigne sporazum, drugi to nisu htjeli

Potpuni neuspjeh butmirskih razgovora, iako je SDA učinila sve da se postigne sporazum. Nažalost, drugi to nisu htjeli, kazao je novinarima Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije, nakon okončanja druge runde butmirskih pregovora. Zbog njihovih politika isključivosti, kako minimalističkih tako i maksimalističkih, nemamo sporazum, dodao je on. Još jučer je Tihić istakao da je spreman prihvatiti prijedloge SAD-a i EU uz manje dopune i izmjene, ali vidno razočaran, poručio je novinarima da pitaju one koji to nisu htjeli prihvatiti šta ćemo dalje. Odgovornost je na bh. političarima i zbog takvih politika kasnimo s liberalizacijom viznog režima, kaže Tihić, ali je zamolio da se svi političari ne izjednačavaju. Dodao je da je bilo bolje da pregovori nisu ni počinjali nego da su na ovakav način završeni. Imam jedino moralnu satisfakciju jer sam bio spreman prihvatiti prijedloge. Međutim, gubitnik je BiH i pomalo sam ljut zbog toga. Imao sam osjećaj da su neki ljudi sretni što je sve propalo, rekao je Tihić.

 

Čović: Lideri BiH sve bliže

Iako su u vojnoj bazi Butmir danas razgovori završeni bez dogovora, a nije ponuđena ni deklaracija ili papir za potpisivanje, Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, smatra da su lideri BiH sve bliže takvoj deklaraciji."Lideri bh. političkih stranaka imaju naredni sastanak 18. novembra s Vijećem za implementaciju mira, do kada trebaju neke stvari riješiti, ili ćemo ostati ovdje gdje smo danas", kazao je Čović. Predstavnici SAD-a i EU-a spremni su doći ponovo u BiH na razgovore ako su lideri spremni pristati na minimum briselskih zahtjeva, dodao je Čović."Tražimo rješenja i možemo ih naći do 18. novembra. Deklaracija će nam kazati koji su nam koraci nužni da bismo postali normalna evropska država", kaže Čović.

LJUBIĆ: OČEKUJEM DA ĆE SE OVAJ PROCES ZAVRŠITI FUNKCIONALNIJOM I PRAVEDNIJOM DRŽAVOM

Pozitivna stvar druge runde butmirskih pregovora je da SAD i EU ostaju aktivno uključeni u proces promjene Ustava BiH, kazao je novinarima danas Božo Ljubić, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990). "Očekujem da će se ovaj proces završiti funkcionalnijom i pravednijom državom za njene narode te da ćemo moći aplicirati za kandidatski status sljedeće godine", istakao je.

Pojasnio je da ovako optimističan stav ima upravo iz razloga što SAD i EU ostaju odlučno da poboljšaju stanje u BiH, a deklarativno svi učesnici razgovora imaju taj cilj. "Trebamo pokazati i u praksi da jesmo za to te usvojiti zakone potrebne za liberalizaciju viznog režima", kaže Ljubić.


Lagumdžija: NEMA NIŠTA OD DOGOVORA

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija je, po okončanju današnjih pregovora političkih lidera BiH sa predstavnicima SAD i EU, kazao da od dogovora nema ništa, jer je domaća petorka još udaljenija nego što je bila prije početka pregovora. "Svi su se jutros trudili da pokažu da su blizu dogovora, odnosno da su spremni da dalje razgovaraju. Traženje novog minimuma nije ništa drugo nego traženje alibija za vladajuću petorku da je nešto uradila. Kada bi oni postigli dogovor oko još manjeg što je danas bilo pred nama, to bi bila nova prevara ", izjavio je Lagumdžija. ,On smatra da više nije toliki problem u Ustavu, jer bi, kako je kazao, "petorka koja pregovara, svađa se i miri rasturila i Švajcarsku zajedno sa njihovim Ustavom za četiri godine, tako da ovde ne pomažu male popravke".



BORENOVIĆ: JASNA PORUKA POLITIČKIM LIDERIMA BiH DA SE MORAJU DOGOVARATI


Najveća vrijednost današnjeg sastanka je jasna poruka bh. političarima da se moraju dogovarati, kazao je potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović nakon okončanja druge runde butmirskih pregovora. "Moguće je u okviru postojećeg ustava donositi krupne odluke, ali je pitanje budućih promjena ustava na bh. političarima", dodao je i kazao da su SAD I EU uz nas, ali sve je na nama. Strani predstavnici nisu tu da donose odluke umjesto nas, istakao je Borenović.

(Svevijesti.ba)

 

Broj pregleda članaka
4717978

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga