Iz okoline

NEVOLJE PROGNANIKA ZAHIDA BEKTIĆA IZ SREBRENICE

računa njegove invalidnine zbog duga za RTV pretplatu koji sa zateznim kamatama iznosi 611 KM


Srčani bolesnik

Od tada on i njegova supruga Hajra, srčani bolesnik, nemaju sna, a Zahid, kako nam je kazao, pomišlja na najgore, da izvrši samoubistvo.

- U ratu sam izgubio sina, kuću, imanje, posao, sve. Prošao sam pakao Srebrenice i mislio, evo pravne države, evo zakona. Kad oni pravnu državu počeše prvo trenirati na nama izbjeglicama. Ovo izbjegličko naselje nalazi se među visokim brdima, nemamo signal BHT-a, nema signala FTV-a, samo "snijeg" na televiziji, a meni dolaze priznanice da platim tu RTV pretplatu.

Žalio sam se na to, žalio sam se jer nemam odakle plaćati tu taksu. Nama ovdje televizija ne služi ničemu, jer nemamo signal. Ništa sud nije uvažio, već je nakupio i zatezne kamate, blokirao račun i šta ja sada da radim. Smrt je bolja od ovog života - kaže Bektić.

Molio mnoge

On je ovih dana otvorio mnoga vrata, molio, kumio da mu ovaj nametnuti dug oproste. Niko ga pošteno nije htio ni saslušati.

Došli su mu, kaže, samo novinari, da čuju njegove jade i čemere.

Izgubio sina jedinca

Zahid je demobilisani borac Armije RBiH, a u julu 1995. godine prošao je srebrenički džehenem i nakon dvadeset dana tumaranja šumama domogao se slobodne teritorije.

U ratu je Zahid izgubio sina jedinca Senada. Danas školuje kćerku u srednjoj školi i svi žive od invalidnine koja iznosi 367 maraka.
(Dnevni Avaz)
U komentarima na objavljeni članak može se vidjeti svo nezadovoljstvo bosanskohercegovačkih građana sa onima koji ih predstavljaju i koji treba da se brinu o njihovom boljem standardu. Vrijedan pažnje je i gest jednoga Bošnjaka iz Amerike koji se ponudio da plati ovaj dug za Zahida. A ko će platiti dugovanja ostalih koji su u sličnoj situaciji i kojima će uskoro na vrata zakucati poštar sa istom ili sličnom porukom ostaje da se vidi.

 

Broj pregleda članaka
4262574

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga