Projekt s ciljem
Zabilježeno je, prije rata je svakog ljeta pješice odlazio u svoje rodno selo, bez vreće za spavanje, s nožem i čuturicom vode. Tih 710 kilometara od Skoplja od Mahoje obično je prevaljivao u devet dana. Napisao je dvadesetak filozofskih djela, objavio i više knjiga poezije, monografiju o šarplanincima. Zovu ga "makedonskim Nietzscheom", "bosanskim Platonom" i "Akademijom koja hoda". Razgovaramo o islamu, globalizaciji, reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću, Bosni i Hercegovini...
• Zbog čega se Zapad boji islama? Ako ga se uopšte boji!
- Dobro vam je to "ako". Zapad je dovoljno racionalan i zna da nema razloga za neposredan strah. Disproporcija moći u svakom smislu je velika i u korist je Zapada. Ako govorimo o vojnoj moći, onda je malo reći da je prednost Zapada u odnosu na Istok 1000:1. Zapad je i ekonomski i tehnološki nadmoćniji. Nadalje, u svijetu je milijardu i pol muslimana koji nemaju pravo veta u Ujedinjenim nacijama. Dakle, strah Zapada od islama je iracionalan. Bojim se da je problem odnosa Zapada spram Istoka u tome što islam smeta procesu globalizacije.
• Na primjer!
- Globalizacija je planiran projekt, projekt s ciljem. Interes globalizacije je veliki. I politički i ekonomski i kulturni. Globalizacija je u biti denacifikacija nacionalnih, kulturnih specifičnosti. Ona je model koji bi da izjednači, obuče svijet u istu uniformu. Imate, dakle, globalizatora i globalizirane. Globalizator bi da globalizirane u svakom smislu napravi na svoju sliku i priliku. Nevolja je u tome da su globalizirani drugorazredna kopija globalizatora. Globalizacija preko Međunarodnog monetarnog fonda nameće liberalni model demokratije. Onaj koji je globaliziran nema utjecaja na globalizatora, ovisan je o njemu. Živi na infuziju.
• Dakle, po čemu je islam smetnja globalizaciji?
- Islam je tvrdokoran, autohton. I tu je nemoguće odvojiti vjeru od religije, svjetovno, da tako kažemo, od crkvenog. Islam znači puno više od religije. Kada bismo odvojili državu od religije, oni bi mogli sami funkcioni-sati, ali odvojiti državu od islamske vjere, znači promijeniti radikalno i jedno i drugo. Islam je u srcima i umu milijarde i po ljudi i to je nemoguće promijeniti. A i zašto bi se mijenjalo! Zašto bi, recimo, od crnca pravili bijelca? Michael Jackson je to pokušao i nije mu baš najbolje uspijevalo. Što se mene tiče, neka cvjetaju svi cvjetovi. Neka jednakost bude u različitosti. Dakle, za sada se talasi globalizacije obijaju o stijenu koja se zove islam!
• I? Do kada će stijena, islam, odolijevati talasima globalizacije?
- To najbolje Allah dž.š. zna. Islam, za sada, odolijeva. Ali su talasi globalizacije dobrano krenuli, udaraju o stijenu. Uz globalizam, koji se cijeni kao pozitivan proces, priča se o islamskom fundamentalizmu, što je, je li, negativan proces. Hoće se suprotstaviti ta dva modela. Sada, kao, imamo dobre i loše muslimane, što je poruka Baracka Obame, predsjednika SAD-a. Dobri su evropski, a loši su azijatski muslimani, talibani i islamski fundamentalisti. Možete pročitati i kako bi islamski fundamentalizam mogao biti jedan od glavnih uzorka trećem svjetskom ratu.
• I dr. Mustafi efendiji Ceriću, reisu-l-ulemi Islamske zajednice BiH, zamjera se kako se previše bavi politikom, daje savjete političke naravi...
-I to je u sklopu globalizacije. Stalno se prstom upire u islam. Ko god da je reis u BiH, pokazivalo bi se prstom na njega. Reisu-l-ulema u BiH promijenio je snishodljivi odnos islama prema vlasti, ima i političke stavove, što mnogima smeta. I to njegovim protivnicima bode oči. Smeta im zapravo autonomija Islamske zajednice BiH. Ona je najveća islamska zajednica u Evropi i valjda s toga u nju treba upirati prstom. Znate, imate žena koje su nezadovoljne muževima koji su, recimo, alkoholičari, ali imate i žena koje su nezadovoljne zbog toga što im suprug nije ostavio papuče tamo gdje je ona rekla. Čini se, gdje god reisu-l-ulema ostavi svoje papuče, smeta!
Što će Bosni Hercegovina
• Bosna i Hercegovina! Opstaje ili se raspada u krvi?!
- Čovjek snuje, Bog određuje. Postoje samo dva scenarija: opstaje ili ne! Ako mene pitate, bolje da opstane, da ne propadne. Evidentno je da Bosna sada bol boluje. Kako da opstane? Svaka od etničkih zajednica mora pristati na ustupke, dati dio svoje pripadnosti. Imenujte ovu državu samo Bosnom. Državom u kojoj će se svi osjećati kao Bosanci!
• Meni to zvuči kao utopija? Bilo bi zanimljivo čuti šta bi Vam Milorad Dodik rekao?!
- Znam! Utopija je država koje nema, ali karta svijeta bez države utopije nije vrijedna pogleda. To što sam ja rekao stvar je psiholoških promjena i za takvo šta trebaju generacije. Ja, naravno, ne mislim da će Dodik, psihološki i kako god, prihvatiti to što govorim. On ima vlastitog interesa da bude eksponent politika koje cijepaju BiH. Problemi u BiH su psihološke prirode. Trebat će mnogo vremena i energije da promjene takve vrste nastupe. A to je moguće, materijala ima.
(Oslobođenje, 19.10.2009.godine)