Muslimani, Bošnjaci i svijet

LONDONSKI SUD PUSTIO GANIĆA NA SLOBODU

Ganićevo puštanje na slobodu "vrlo strogi", izvijestio je BBC. On će biti na slobodi, na teritoriji Britanije, do odluke britanskog suda o zahtjevu Srbije da...

... joj Ganić bude izručen na temelju optužbi za ratne zločine, što se očekuje krajem marta.

Britanski sud je saslušao argumente Ganićevih odvjetnika, koji su priložili i neophodnih 300 hiljada funti kaucije.

U London je stigla i dokumentaciju koju je pripremila država Srbija, na temelju čijeg zahtjeva je Ganić uhapšen na aerdromu Heathrow 1. marta.

Ganić je osumnjičen za umiješanost u zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Londonski sud je prošle sedmice tražio od Srbije da priloži na ročištu posvećenom Ganićevom zahtjevu za puštanje uz kauciju "nove" činjenice o njegovoj navodnoj umiješanosti u ratne zločine.

Objašnjeno je kako te činjenice treba da budu "nove" u odnosu na one koje je posjedovao Haški tribunal (ICTY)2003. kada je zaključio da ne postoje dokazi za podizanje optužnice protiv bivšeg bosanskog dužnosnika.
U sudnici suda u Londonu u četvrtak je bio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, što ukazuje na politički značaj koji se ovom slučaju pridaje u Sarajevu.

 

Arnaut potvrdio: Sud prihvatio zahtjev za puštanje Ganića na slobodu


Viši sud u Londonu je odlučio da prihvati zahtjev odbrane za puštanje Ejupa Ganića na slobodu uz kauciju, potvrdio je Feni Damir Arnaut, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića

-Zadovoljno smo ovim rezultatom, ali istina govoreći nismo očekivali ništa drugačije, s obzirom na sve dokaze koje smo ponudili, istaknuo je Arnaut.

On navodi da je Sud čak ustvrdio da druga strane ne samo da je imala nedovoljne dokaze nego da tu uopće nema dokaza.

-Ovo je nadamo se put u konačnu pobjedu, odnosno povratka Ganića u Sarajevo kao slobodnog čovjeka u skladu s onim što je odlučio Haški tribuinal, a to je da nema elemenata krivične odgovornosti i nema elemenata krivičnog djela, kazao je Arnaut.

 

Emina Ganić očekuje da će njen otac već danas biti pušten

Bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić je po nalogu suda dobio pravo na kauciju, odnosno da se brani sa slobode, potvrdila je danas Feni njegova kćerka Emina Ganić.

Sudska procedura je takva da on mora biti pušten u naredna 24 sata, ali Emina Ganić najavljuje da će pokušati ekspeditirati proces i uvjerena  je da će se njen otac već danas naći izvan zatvorskih zidina i da će biti sa članovima svoje porodice i tima odbrane.

 

(Vijesti.ba / Fena)

Broj pregleda članaka
4717624

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga