Muslimani, Bošnjaci i svijet

SEDMA GODIŠNJICA ATENTATA NA ZORANA ĐINĐIĆA – ČOVJEKA KOJI JE SRUŠIO MILOŠEVIĆEV REŽIM

prisutne poslanike i visoku predstavnicu EU za vanjske poslove Catherine Ashton na godišnjicu ubistva Zorana Đinđića. Podsjetio bih vas na jedan tragičan događaj od prije sedam godina.

U petak, 12. marta, će biti već sedam godina od atentata u Beogradu u kojem je ubijen srpski premijer Zoran Đinđić. Ubili su ga kako bi zaustavili proces normalizacije, demokratizacije i evropeizacije Srbije. Nisu je zaustavili, ali jesu usporili. Ovaj tragičan događaj je imao negativan uticaj na susjedne zemlje i cijelu regiju, rekao je Kacin.

Sa svime navedenim danas se slaže I većina u Srbiji. Za Đinđićem u Beogradu danas žale i oni koji su uvijek bili protiv njega.

Dr Zoran Đinđić, srpski političar, i bivši premijer Srbije za predsjednika Demokratske stranke izabran je 1994. godine. Nakon toga, još tri puta je potvrđen na mjestu šefa stranke.

Od studenog 1996. do veljače 1997. godine, bio je jedan od vođa oporbene koalicije "Zajedno", koja je na lokalnim izborima u Srbiji odnijela pobjedu, ali to Miloševićev režim nije priznao. Poslije 88 dana građanskih i studentskih prosvjeda, Milošević je priznao pobjedu oporbi. Đinđić je 21. veljače 1997. izabran za gradonačelnika Beograda. S te dužnosti je smijenjen 30. rujna iste godine.

U rujnu 1999. američki tjednik "Times" uvrstio je Đinđića u prestižnu listu četrnaest vodećih europskih političara trećeg tisućljeća.Lipnja 2000. godine, Đinđić preuzima funkciju koordinatora Saveza za promene (SZP), a u kolovozu iste godine postaje menadžer promotivne kampanje Demokratske opozicije Srbije za izbore koji su bili održani 24. rujna iste godine, na kojima je DOS i pobijedio. Đinđić je najzaslužniji za događaje koji su 5. listopada doveli do pada režima Slobodana Miloševića, koji je odbijao priznati izborni poraz. Na tim izborima Đinđić je izabran za poslanika u Vijeću republika Skupštine SRJ.

Na parlamentarnim izborima održanim u prosincu 2000. godine, DOS osvaja 176 zastupničkih mjesta. Đinđić je za premijera Srbije izabran 25. siječnja 2001. godine.

Ubijen je u atentatu 12. ožujka 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije. Sahranjen je 15. ožujka u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a pogrebu je nazočilo više stotina tisuća građana.Za sobom je ostavio suprugu Ružicu, sina Luku i kćerku Jovanu.


(Svevijesti.ba)

 

Broj pregleda članaka
4717596

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga