Dženaze

DŽENAZA I KOMEMORATIVNA SJEDNICA GENERALU DELIĆU

su na Šehidskom mezarju Kovači, uz najviše vojne počasti u kojem je učestvovao Drugi pješadijski puk OSBiH i u prisustvu rodbine, predstavnika javnog, političkog i kulturnog života u BiH, saboraca, prijatelja i građana.

 

Klanjanje dženaza-namaza predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić. Reis je kazao da svi koji su došli da isprate Delića zasigurno osjećaju dug prema tom čovjeku čija smrt svjedoči o tome da pripadamo jedni drugima i da ničija zasluga za opće dobro neće biti poništena.

- Danas smo ovdje da znamo praviti razliku između istine i laži, da znamo razlikovati između ljubavi i mržnje, da znamo razlikovati između pravde i zuluma - kazao je reis Cerić.

Lafet s tabutom u pratnji povorke krenuo je ispred Doma Oružanih snaga BiH Obalom prema Kovačima. Prije dženaze i ukopa, te komemoracije, tabut uz počasnu stražu bio je postavljen ispred Doma OSBiH. U Domu OSBiH od jutarnjih sati otvorena je i Knjiga žalosti za građane koji mimohodom odaju posljednju počast ratnom komandantu Armije RBiH.

Komemorativna sjednica

Komemorativna sjednica bivšem komandantu Generalštaba Armije Republike Bosne i Hercegovine generalu Rasimu Deliću održala se danas u Domu Oružanih snaga BiH, uz prisustvo velikog broja saboraca, političara i gostiju iz regiona koji su željeli odati počast generalu.

Od generala su se prvo oprostili njegovi saborci, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i na kraju predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji se prvo obratio članovima porodice generala Delića, govoreći im riječi utjehe.

- General Rasim Delić zaslužan je za formiranje Oružanih snaga BiH i njenu odbranu od agresije. Još uvijek ima onih koji ne misle isto da je bila agresija na BiH, ali mi koji smo opstali moramo govoriti istinu i nesmijemo dozvoliti da se izjednači krivica agresora i žrtve – kazao je Silajdžić, dodajući da se Delić borio za Bosnu i Hercegovinu, ne samo za vlastitu nevinost nego i za pravdu, a u vezi s tim i protiv pokušaja prekrajanja historijskih činjenica. Silajdžić je ukazao na neophodnost čuvanja vrijednosti i tekovina za koje se borio general Delić, potcrtavajući obavezu živih da ne dozvole stavljanje jednakosti između agresora i žrtve.


U prisustvu članova porodice Delić, predstavnika civilnih struktura vlasti u BiH, vojnih dužnosnika, saboraca i prijatelja od generala Rasima Delića oprostili su se i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, general Mustafa Polutak, Izet Ganić i Muhamed Šadić. Istaknuta je uloga ratnog komandanta koji je sve ljudske, profesionalne i stručne kvalitete stavio u funkciju odbrane Bosne i Hercegovine i izgradnje bolje budućnosti za njene narode i građane. Poruke sličnog sadržaja uputili su i ostali govornici, navodeći da se radi o čovjeku koji je djelovao ličnim primjerom, dostojanstvenom u svakoj, pa i najtežoj situaciji, čovjeku koji je obilježio i svjedočio sudbonosno vrijeme borbe za opstojnost BiH. General Atif Dudaković, je kazao da je u najsloženijim situacijama Armije RBiH izdržala i odrijela se agresiji zahvaljujući i komandantu Deliću.

– Da politika nije završila rat Armija RBiH bi izašla kao pobjednik i drukčija bi situacija bila u BiH. Zato u ovim teškim trenutcima ne možemo da se ne prisjetimo onih ljudi koje vodio general Delić i da im odamo priznanje i istorijska uloga u tome pripada ratnom komandantu – kazao je Dudaković.


Azem Vlasi bivši visoki dužnosnik SFRJ također je došao da oda počast generalu Armije RBiH, kazao je da je imao veliko poštovanje prema Deliću. Komemoracija Rasimu Deliću, propraćena je odavanjem počasti uz počasnu stražu ratnom komandantu Armije RBiH u Domu. U povodu smrti generala Rasima Delića u Domu OSBiH danas je od 9 do 19 sati otvorena Knjiga žalosti.R.D (Vijesti.ba)

Broj pregleda članaka
3853495

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga