Mektebska nastava

Mektebska nastava u ovom džematu odvija se na dva mjesta i to u Selimovićima i Jusićima.
Mektebsku nastavu u Selimovićima pohađa 73 polaznika koji su raspoređeni u četiri grupe i to:

1)    grupa Kur'an - stariji ( 18 polaznika)
2)    grupa Kur'an - mlađi ( 16 polaznika)
3)    grupa Sufara ( 19 polaznika)
4)    grupa Ilmihal - najmlađi ( 20 polaznika).

 
    U mektebu u Jusićima upisano je 39 polaznika koji su raspoređeni u dvije grupe:

1) grupa Kur'an i Sufara ( 16 polaznika)
2) grupa Ilmihal ( 23 polaznika).


    Povodom desetogodišnjice rada u ovom džematu Hariz ef. Pašića, dana 19. 07. 2006. organizirana je prva masovnija hatma, tako da je taj dan hatmu završilo 29 polaznika.
Ove godine, 14. 07. od pomenutih 29 drugu hatmu je uspješno završilo 19 polaznika, kojima se pridružilo novih 19 koji su ove godine prvi put na hatma dovi, pa je taj dan pred prepunom džamijom program izvelo 38 polaznika.


    Iako je ovo džemat koji u odnosu na druge broji malo članova, sa velikim uspjehom prate potrebe djece, pa su otišli ispred mnogih džemata.
Mektebska učionica je opremljena tako da se nastava može učiniti privlačnom i zanimljivom. U mekteb je kupljen kompjuter, štampač sa skenerom, muzička linija, skrojeno je 25 ženskih kompleta (15 roze i 10 plave boje), kupljeno 15 roze i 10 bijelih šalova i mahrama koji se koriste u raznim svečanostima, a koji se stavljaju na raspolaganje i drugim džematima. Za muškarce je kupljeno 16 bijelih košulja i 16 fesova, a posljednja lijepa vijest za njih je što su prilozima Karić Hamdije, Sejada i Avde i Junuzović Safeta (koji se zaposleni u Austriji i žive u okolini Gmundena) kupljeno 14 sportskih kompleta.


    Ovaj komplet, koji sadrži po 14 štucni, šorceva i dresova biće korišteni za vrijeme mektebske lige i izleta.
Uslovi rada u povratničkom dijelu džemata- Jusićima nisu na velikom nivou pa ih treba polahko unapređivati.
    Polaznici mektebske nastave u proteklim godinama na takmičenjima na području Medžlisa IZ Zvornik pokazivali su dobro znanje pa su ekipno bivali između 4. i 7. mjesta.
Prošle godine na takmičenju na nivou Medžlisa polaznik mektebske natave iz ovog džemata Sead Mahmutović (sin Safeta i Derve, rođen 07.11.1996.godine) osvojio je prvo mjesto. Na nivou Muftiluka bio je 6. u konkurenciji 23 Medžlisa, što je najveći uspjeh ovog džemata. Nadamo se i većim.

Broj pregleda članaka
4783972

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga