Aktivnosti u džematu

JUSIĆI-Jusićani su zahvalni svima koji su podržali gradnju džamije

U nedjelju, 27.09.2020. godine, poslije podne-namaza u Jusićima je upriličena skromna svečanost povodom završetka dijela radova na mjesnoj džamiji.

Na početku programa mjesni imam Hariz ef. Pašić je poselamio prisutne i kratko ih upoznao sa idejom o izgradnji džamije i dosadašnjim aktivnostima, kao i o stanju u ovom dijelu džemata. Ova prilika je iskorištena da se članovi Građevinskog odbora, koji su se hrabro prihvatili ove velike obaveze, ali  i ostali mještani zahvale svima koji su ih podržali prilikom izgradnje. Danas su uručene zahvalnice onima koji su na početku gradnje učestvovali svojim radom (bez novčanih priloga). Oni su bili značajna podrška u pripremi terena i postavljanja temelja za džamiju. U planu je da se zahvalnice dodijele svima koji su priložili značajnija sredstva, pa će to biti naknadno realizirano zbog nemogućnosti okupljanja većeg broja ljudi. Takvih je u ovom slučaju na desetine a isti će biti pozvani u Jusiće kako bi vidjeli radove i kako bi im se uručile zahvalnice.

Nakon dodjele zahvalnica prisutnima se obratio ministar dr. Edin Ramić koji je podržao dosta projekata u Podrinju, neke i sada potpomaže, a obećao je podršku  Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u projektima koji budu planirani u narednom periodu.

Glavni imam MIZ Zvornik je poselamio prisutne te istakao kako najveće zasluge za ovaj projekat pripadaju džematlijama.

Svojom posjetom muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je obradovao mještane ovog podrinjskog naselja ali i ohrabrio da u svom mjestu žive, rade i opstanu. Zahvalio se svima koji su učestvovali, istakao da su Jusićani tri puta u svojoj bliskoj povijesti pokazali da se radi o velikim ljudima.

 Početkom agresije na BiH Jusići su dali 50 šehida, a preživjeli su bili hrabri borci za svoju domovinu  koji su dali veliki doprinos u odbrani i zbog svojih zasluga ponijeli i velika priznanja.

Nakon agresije ponovo pokazuju svoju veličinu time što su među prvima počeli povratak na svoja porušena ognjišta. U kratkom vremenu dosta kuća je obnovljeno kao i infrastruktura a onda je došlo vrijeme da  i treći put, gradeći ovu džamiju predstave kao veliki i hrabri ljudi.

Na tome im je više puta iskazao svoje veliko poštovanje i zahvalnost kao i svima koji su ih pomogli.

U svom govoru podsjetio nas je i na veliki doprinos našeg reisul-uleme dr. Husejn ef. Kavazovića u procesu povratka u Podrinje. Sa pozicije tadašnjeg muftije danonoćno je brinuo o potrebama povratnika a nezaboravne su i njegove česte posjete našim džematlijama.

Podršku prilikom gradnje dala je i općina Sapna a danas je sa Jusićanima bio i načelnik Zudin Mahmutović. Pomoć grada Zvornika je obećana ranije prisutan je bio i Mersad Mehmedović, predsjednik Skupštine grada Zvornika.

Na kraju je ašere proučio Esmir ef. Hasanović, imam u džematu Sepetari, koji rođen u Jusićima i koji uvijek daje podršku svome mjestu, prigodnu dovu mjesni imam Hariz ef. Pašić.

Broj pregleda članaka
4585321

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga