Mevludi, dove i tevhidi

ŠEHIDSKA DOVA (MAHMUTOVIĆI-KRSTAC)

učenje hatme šehidima, promociju knjige i prigodan program Hora Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik su proučili hatmu bosanskim šehidima. Potom je promovisana knjiga Mehmeda Pargana “Stari i umjetnički zanati u Bosni i Hercegovini". Promocijom knjige je koordinirao prof. hadži Mustafa ef. Muharemović, imam glavne džamije u Zvorniku. Promotori su bili izdavač Rasim Hamidović i autor Mehmed Pargan. Govorili su o vezanosti za ovaj prostor na kojem se od davnina njeguje i cijeni majstorluk. Knjiga obiluje fotografijama i informacijama o njegovanju umjetničkih zanata na našem prostoru.

Hor Medžlisa islamske zajednice izveo je prigodan program. Izvedba je bila prilagođena prostoru šehitluka, gdje se spaja tradicija i moderno vrijeme. Na kraju je prof. Ševko ef. Sulejmanović održao vazu-nasihat. Ukazao je na važnost čuvanja naših adeta, obaveze da se sjećamo šehida koji su nas zadužili slobodom i šefaatom.

Posjeta na ovoj dovi je bila skromna, a vjerovatno je razlog taj što je nakon nekoliko kišnih dana uslijedio sunčan dan koji su ljudi iskoristili za obavljanje poljoprivrednih poslova koji su već trebali biti obavljeni. Nadamo se da će naredne godine posjeta biti na nivou koji ovakva manifestacija zaslužuje.

Program je završen učenjem Kur’ana, tekbira i hatmenskom dovom za šehide, koju je ovom prilikom proučio gl. imam MIZ Zvornik, prof.  hadži Nurija ef Čikarić. Tradicija podsjećanja na šehide u ovom mjestu ima dugo trajanje.

                                    Hariz ef. Pašić
altaltaltaltaltaltaltalt
Broj pregleda članaka
4783922

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga