Teme iz Islama

VRIJEDNOST MJESECA RAMAZANA

Neka Uzvišeni gospodar našim šehidima podari lijepi džennet, a njihovim porodicama sabur.
Braćo i sestre, mjesec ramazan ima posebno mjesto kod Allaha dž.š. O vrijednostima ovoga mjeseca upoznati smo kroz hadis koji prenosi Selman r.a. u kojem se kaže: „Održao nam je Poslanik, a.s., hutbu na kraju mjeseca ša'bana i tom prilikom rekao: ''Ljudi, dolazi vam veličanstveni mjesec, mjesec pun bereketa, u kojem ima jedna noć vrednija od hiljadu drugih mjeseci. Allah dž.š. je odredio u tome mjesecu post kao strogu obavezu, a teraviju - namaz koji se obavlja u tim noćima kao dobrovoljni vid ibadeta. Ko se Allahu dž.š. približi kakvim dobročinstvom, računat će se kao da je obavio strogu obavezu u nekom drugom mjesecu. Ko obavi strogu obavezu (farz), računat će mu se kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu. To je mjesec strpljivosti, a nagrada je za nju Džennet. To je mjesec pomaganja, mjesec kada se povećava nafaka vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, bit će mu to oprostom grijeha i oslobađanjem od vatre, a dobit će nagradu kao i postač bez umanjenja njegove nagrade. Tada prisutni ashabi povikaše: "Poslaniče, nismo svi u mogućnosti nahraniti postača". Muhammed a.s. na to im je odgovorio: "Ta nagrada pripada i onome ko ponudi postaču hurmu (datulu) ili ga napoji vodom ili gutljajem mlijeka". To je mjesec čiji je početak milost, sredina oprost, a kraj - oslobođenje od vatre. Ko olakša onome što je pod njegovom komandom u tom mjesecu, Allah dž.š. tome će oprostiti grijehe i osloboditi ga od vatre. Nastojte u ovom mjesecu raditi četiri stvari: dvije kojima ćete steći Allahovo dž.š. zadovoljstvo, i dvije koje su vama neophodne. Dvije stvari kojima ćete steći Allahovo dž.š. zadovoljstvo jesu šehadet - svjedočenje da nema drugog boga osim Allaha dž.š., te da od Njega tražite oprost. Dvije druge stvari, koje su vam neophodne, jesu da Allaha, dž.š., molite za Džennet i tražite zaštitu od vatre. A ko napoji postača, Allah, dž.š., napojit će ga sa Svoga havda (pojila), tako da neće ožednjeti do ulaska u Džennet". Od Ebu-Hurejrea se prenosi da je Poslanik Muhammed a.s. rekao: "Pet dnevnih namaza, džuma do džume, ramazan do ramazana, brišu grijehe počinjene između njih, ako se izbjegavaju teški grijesi". Također se prenosi od Ebu-Hurejrea slijedeće: "Ko isposti ramazan s imanom, iskreno tražeći i želeći Allahovo zadovoljstvo i nagradu, Allah dž.š. će mu oprostiti prijašnje grijehe."

Ramazan je mjesec u kojem je ummet Muhammeda a.s. darovan sa pet stvari, kojima nije darovan u drugim mjesecima i kojima nije darovan nijedan narod prije nas. To su:                

1) Zadah iz usta postača bolji je kod Allaha od mirisa miska.                                                

 2) Meleki za njih čine istigfar (traže oprost) sve dok se ne iftare.                                             

3) Okivaju se u okove prokleti šejtani pa nisu u mogućnosti da se slobodno kreću (nanose nevolje) kao što to čine izvan ovog mjeseca.                                                                             

4) Allah dž.š. uljepšava svaki dan svoj džennet i govori mu: "Samo što nisu Moji iskreni robovi koje zadešavaju nevolje i teškoće ušli u tebe!"                                                                 

5) Posljednju noć im se opraštaju grijesi! Neko reče: "Jeli to Noć Kadra?" Muhammed a.s. reče: "Ne, jer radnik prima nagradu tek onda kada u potpunosti završi posao!" (Ahmed)                           

 Neka  Allah dž.š. ukabuli naš post. Amin!


                                                                 Hariz ef. Pašić
Broj pregleda članaka
4580529

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga