Muslimani, Bošnjaci i svijet

DA SE SREBRENICA NIKAD VIŠE NE PONOVI

775 žrtava genocida Srebrenice. Dženazu za srebreničke bošnjake vodio je reisu-l-ulema Mustafa Cerić, a za Rudolfa Hrena fra Martin Antunović.

Među zvanicama bili su predsjednici i premijeri iz nekoliko zemalja regiona i svijeta, međunarodni zvaničnici kao i predstavnici ambasada u našoj zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić poručio je sa današnjeg komemorativnog skupa u Potočarima povodom 15. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici da samo istina i pravda, te dovođenje odgovornih pred lice pravde mogu umiriti "Srebrenicom umrljanu savjest čovječanstva". "Razgovarao sam sa mnogim članovima porodica pitajući ih kakva bi moja poruka danas trebalo da bude. Svi su naglasili istinu i pravdu, a niko nije spomenuo osvetu. To je akt koji pokazuje koliko je svijet ovdje civilizovan, koliko ima doborote. Ali to ne znači da će dozvoliti da im se gazi dostojanstvo", rekao je Silajdžić. On je istakao da je tragično da se pojedinci u međunarodnoj zajednici prema onima koji poriču zločine u BiH odnose, kako je naveo, otprilike na isti način na koji su odnosili prema izvršiocima tih zločina.

"To se mora promijeniti. Očekujemo da Evropska unija postavi zahtjev Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoji predloženi zakon o zabrani poricanja holokausta i genocida", rekao je Silajdžić i poručio da nije završen proces dokazivanje genocida na, kako je naveo, cijeloj teritoriji BiH.

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, čiji je dolazak propraćen zvižducima, izjavio je novinarima: „Ovo je tragedija za bošnjački narod. Ona se ne može zaboraviti, ali da bi se na neki način umirili oni koji su ostali iza žrtava, potrebno je pronaći i ostale nestale, ali i odgovorne za ovaj zločin. Ja kao predsjednik Srbije nikada neću odustati od traganja za njima, a posebno za Ratkom Mladićem. Kada se to završi, smatraću da sam završio jedan deo svog posla. A pre toga, potrebno je da narodi pruže ruku jedni drugima i da nastavimo da živimo kao ljudi. Proteklo je dosta vremena, a sa svoje strane činim sve što je moguće da Mladić bude uhapšen“, rekao je Tadić.

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine smatra da je Tadić dobrodošao u Srebrenicu i dobro je što dolazi u Bosnu i Hercegovinu, ali bi bolje bilo da se to desi s Mladićem, da bude priveden nekom domaćem sudu ili sudu u Hagu.

Premijer Turske Redžep Erdogan smatra da je Srebrenica "tamna mrlja cijelog svijeta i veliki udarac za međunarodne snage i međunarodnu zajednicu", te pozvao svijet da radi budućnosti nikada više ne dozvoli da se tako nešto ponovi dogodi. On je naglasio da će Turska nastaviti svoje napore u izgradnji stabilnosti, mira i prosperiteta i to ne samo u BiH, već i u Srbiji, Hrvatskoj i cijeloj regiji.

Naglasivši da je "časna i velika deklaracija parlamenta Srbije o Srebrenici", Erdogan je rekao da je isto toliko časno i što je predsjednika Srbije došao danas u Srberenici."Sve to će doprinijeti izgardnji stabilnosti i svejetlije budućnosti. Srebrenica nije samo mjesto koje se spominje, mjesto na kojem je počinjen zločin, već će to biti mjesto sa kojeg će se roditi nova budućnost i nova čast", rekao je Erdogan.

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš je u svom obraćanju na komemorativnom skupu u Potočarima pročitao ličnu poruku američkog predsjednika Baraka Obama u kojoj je naglašeno da pravda mora podrazumijevati potpunu odgovornost onih koji su počinili zločin.

"U proteklih 15 godina SAD su zajedno sa vama promivisale mir i pomirenje u ovoj nemirnoj zemlji, ali mira ne može biti bez pronalaženja pravde za one koji oplakuju svoje mrtve. Pravda mora podrazumijevati potpunu odgovornost onih koji su počinili zločin. SAD pozivaju sve vlade da udvostruče napore na pronalaženju odgovornih i njihovom izvođenju pred lice pravde", navodi se u Obaminoj poruci.

U Obaminoj poruci, koju je pročitao američki ambasador, navedeno je da je na današnji dan prije 15 godina u Srebrenici "ubijeno 8 000 muškaraca i dječaka".

"Rekao sam i vjerujem da je užas Srebrenice mrlja na našoj kolektivnoj savjesti. Danas kada mnoge ispraćamo na vječni počinak odajemo poštu njima, ljudima koji su vjerovali obećanju da će ih međunarodna zajednica zaštiti, ali su bili prepušteni sami sebi. Samo vi koji ste preživjeli ovu tragediju u stanju ste da osjetite taj nezamislivi užas", navodi se u Obaminoj poruci.


(Vijesti.ba)

Broj pregleda članaka
3853565

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga