Teme iz Islama

ŠTA SE PREPORUČUJE POSTAČIMA

Draga braćo i sestre, ovom prilikom kazaćemo nešto o radnjama koje se preporučuju za vrijeme posta.

Prva radnja koja se preporučuje i od strane Poslanika a.s. je ustajanje postača pred zoru, i jelo s ciljem da se taj dan provede u postu. Muhammed a.s. je rekao: „Sehurite (jedite pred zoru), doista je u sehuru bereket. „ (Buharija i Muslim) Ustajanjem na sehur muslimani svoj post čine drugačijim od posta sljedbenika Knjige. Muhammed a.s. je pohvalio jedenje hurmi na sehuru, pa ko je u mogućnosti neka ih koristi. Zbog bereketa u sehuru on se ne treba izostavljati, pa makar se umjesto jela popio gutljaj vode. Na one koji ustaju na sehur salavat donose Allah i Njegovi meleki.

Sunnet je odgoditi sehur do pred samu zoru, ukoliko je čovjek siguran da neće nastupiti zora, jer je i Allahov poslanik, Muhammed a.s. tako postupao.
Pojava zore nekad se utvrđivala gledanjem u horizont, ili obaviješću pouzdane osobe ili na neki dugi način. Danas je sasvim pouzdano utvrđeno vrijeme zore u svakom mjestu na zemlji, pa se sa početkom posta počinje od trenutka koji je u takvimu ili vaktiji označen kao zora.

U preporučene radnje tokom posta ubraja se i požurivanje s iftarom. Vrijeme iftara je kao i vrijeme sehura precizno određeno i naznačeno u takvimu ili vaktiji. Kada nastupi vrijeme iftara post se treba odmah prekinuti, jer je pokuđeno postiti u vremenu nakon trenutka iftara. Muhammed a.s. je rekao. „Ljudi neće prestati biti u dobru sve dok budu požurivali s iftarom.“ ( Buharija i Muslim)

U jednoj hadisi-kudsijji se ističe da su Allahu najdraži robovi, oni koji najviše požuruju iftar.(Tirmizi- hasen) Kako je najbolje prekinuti post vidimo iz riječi Enesa r.a.: „Vjerovjesnik a.s. iftario bi se svježim hurmama, prije nego što bi klanjao, a ako nije bilo svježih hurmi, onda bi se iftario suhim, a ako ni njih nije biloonda bi popio nekoliko gutljaja vode.“ (Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi) Također, post se može prekinuti bilo kojom dozvoljenom hranom ili pićem.

Postač pred iftar treba upućivati dove Allahu dž.š. U jednom hadisu se kaže: „Uistinu se ne odbija dova postača prilikom iftara.“ ( Ibn Madže)

U preporučene radnje ili adabe posta spada i učenje Kurana, prisustvovanje mukabelama, praktikovanje različitih vrsta zikra, spominjanja Allaha dž.š., zatim dova, obavljanje brojnih nafila i dijeljenje sadake.

Sam Muhammed a.s. je bio veoma darežljiv i to se preporučuje i svima nama. Posebno je bio darežljiv u ramazanu zbog časti i svetosti ovoga mjeseca, ali i zbog uvećanja nagrade u njemu.

Gospodaru naš, daj da svoj post okitimo lijepim postupcima i sačuvaj nas od onoga što izaziva tvoju srdžbu i nezadovoljstvo. Amin!

Broj pregleda članaka
4784055

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga