Muslimani, Bošnjaci i svijet

STJEPAN MESIĆ SE OPRAŠTA OD BIH

Hrvatske te je zahvalio hrvatskom predsjedniku za sve što je u protekla dva mandata uradio na poboljšanju odnosa dviju zemalja.

"Zamolili smo predsjednika Mesića i za nastavak podrške BiH na njenom putu u NATO i EU, a razgovarano je o bilateralnim pitanjima, ali i neriješenim stvarima između BiH i Hrvatske", kazao je Komšić.


Riječi zahvale Mesiću je uputio i Silajdžić istakavši da je u dva mandata predsjednik Mesić predstavljao autentičan demokratski glas te da je svojim djelovanjem pokušavao poslati poruku da je udružena EU katalizator ujedinjavanja i ovog prostora.

"Na tom putu prepreka su retrogradne snage koje još vjeruju u projekte koji su poraženi i politički i vojno i moralno. Pokazalo se da su ustupci tim retrogradnim snagama instrument za odgađanje priključivanja ovog prostora u EU", pojasnio je Silajdžić.

Mesić je u izjavi za medije kazao da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao o međusobnim odnosima te je zaključeno da za daljnje unapređenje saradnje između BiH i Hrvatske nema velikih prepreka.

"Činjenica je da ne možemo već dugo vremena da zakažemo sjednicu Međudržavnog vijeća i to znači da ipak negdje postoje određeni problemi koji se moraju čim prije razriješiti. Ne ide onako kako smo nekada govorili i možemo reći da su naši odnosi trenutno u stagnaciji", rekao je Mesić.

Stoga je, kazao je Mesić, današnji susret bio prilika da se ponovi opredijeljenost obiju strana za zajednički nastup na trećim tržištima, ali i za rješavanje prepreka na putu ka daljnjem poboljšanju odnosa.

Mesić je ponovio da Hrvatska podržava ulazak BiH u NATO i EU.

"Budući da je Hrvatska već u NATO-u, mi podržavamo nastojanje BiH da nam se priključi jer će to biti i svojevrsna poruka cjelokupnom regionu", izjavio je Mesić.

 

(Sarajevo-x.com)

Broj pregleda članaka
4580494

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga