Muslimani, Bošnjaci i svijet

I BRITANCI PRELAZE NA ISLAM

da na Ostrvu trenutno ima do 100.000 islamskih konvertita, što je ogroman skok u odnosu na 2001. kada je ta populacija brojala 60.699 osoba.

Organizacija koja se bavi međuvjerskim pitanjima "Faith Matters", koja je i iznijela ove podatke, tvrdi da svake godine u Britaniji oko 5.200 ljudi primi Islam, što je više u odnosu na Njemačku i Francusku gdje je u prosjeku po 4.000 novih muslimana godišnje. Istraživači ove organizacije obišli su džamije u Londonu i utvrdili da je u toku 2010. godine u glavnom gradu na Islam prešlo 1.400 Britanaca, prenose srbijanski mediji.

Batul al-Toma, 25-godišnja Irkinja koja je postala muslimanka, smatra da su ovi brojevi malo uvećani u odnosu na realno stanje.

"Mislim da je pravi broj konvertita negdje između prethodnih podataka iz 2001. koji su bili preniski i sadašnjih koji su previsoki, ali definitivno smatram da je posljednjih godina povećan broj prelazaka na Islam", kaže al-Toma, koja radi u "Islamskoj fondaciji" i vodi organizaciju "Projekat novih muslimana" koja pomaže konvertitima.

Hana Tadžima, 23-godišnja modna kreatorka, kaže da je na fakultetu imala prijatelje među muslimanima i da je joj pažnju zaintrigiralo to što oni nisu izlazili u klubove i družili se puno sa ostalim studentima.

"U to vrijeme sam studirala filozofiju i bila sam zbunjena životnim pitanjima. Bila sam prilično popularna u društvu, imala sam sve što je trebalo da imam, ali sam se i dalje pitala "Da li je to to?". Stanje ženskih prava kod muslimana mi je u početku djelovalo šokantno. Ipak, što više čitam, sve više se slažem sa tim idejama", kaže Tadžima.

Pol Martin, 27-godišnjak koji šehadet, riječi koje su uslov za pristupanje islamu, nije izgovorio u džamiji, već u kafiću gdje se našao sa muslimanskim prijateljem, tvrdi da prije prihvatanja nove vjere nikada nije bio u džamiji.

"Ja se baš i ne uklapam u kriterije toga kako bi musliman trebalo da izgleda. Ali, nigdje ne piše da ne možete da budete britanski musliman koji nosi farmerice i jaknu. U mojoj džamiji se sada čuje mnogo različitih jezika i ima puno konvertita", navodi Martin.

(www.24sata.info)

Broj pregleda članaka
4580517

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga