Muslimani, Bošnjaci i svijet

NJEMAČKA: MUSLIMANI VIŠESTRUKO DISKRIMINIRANI

pružiti pomoć muslimanima izloženim diskriminaciji. Institut za Otvoreno društvo (London) proveo je studiju „Kod kuće u Evropi" u 11 evropskih gradova. U Berlinu su posebno muslimani iz multikulturalnog naselja Krojcberg ispitivani o njihovoj životnoj situaciji. Senatorica za socijalna pitanja Karola Blum kaže da se oni ne osjećaju kao ravnopravni građani društva:

„Iz istraživanja proizlazi da je 79 odsto anketiranih muslimana u Krojcbergu doživjelo višestruku diskriminaciju. Religija je je često povod za napade. Ima i diskriminacije prema muslimankama, stručnjaci tu govore o znatno mračnijim brojkama".

Za žene je diskriminacija nešto normalno?

Na preporuku Instituta berlinski Senat je formirao Mrežu protiv diskriminacije muslimana. Mrežu čine Antidiskriminacijska mreža turskog saveza i muslimansko Udruženje Insan. Od ljeta 2010. zaposleni posjećuju muslimanske zajednice, dijele upitnike, informišu i savjetuju. Ali prije svega objašnjavaju da je ravnopravno postupanje prema svim ljudima, nezavisno od etničkog porijekla, pola ili religijske pripadnosti, osnovna vrijednost društva i da se protiv diskriminacije mogu boriti. Posebno žene nisu toga svjesne, kaže Lidia Nofal iz Udruženja Insan:

„Za žene je diskriminacija nešto normalno, prihvaćaju je kao privatni, lični problem, ali sa njim se osjećaju usamljeno. Često pogođene osobe ne znaju da zakon zabranjuje diskriminaciju i da ima savjetovališta kojima mogu da se obrate."

Prije svih, žene koje nose maramu za glavu, nailaze na rezervisanost i odbijanje.

Šefica Antidiskriminacijske mreže turskog saveza, Nuran Jigit, govori o jednoj studentici koja se prijavila za praksu, za koju je izričito navedeno da se traže studenti islamskih nauka: "Tokom razgovora za posao, direktorica joj je rekla da jeste kvalifikovana za posao i da je zato njena prijava privukla njihovu pažnju. Ipak, nisu je izabrali, jer je nosila maramu. Navodno bi to moglo dovesti do problema sa mušterijama".

Diskriminacija i u "svojim redovima"

To je očigledno kršenje zakona o ravnopravnom postupanju, kaže Nuran Jigit. U principu bi studentica mogla da tuži potencijalnog poslodavca. Još je teža situacija, kada muslimani ne mogu da dobiju termin za razgledanje stana, ili kada im se zabranjuje ulazak u fitnes studio ili diskoteke. Dešava se i da neka pobjesnjela nastavnica učeniku koji ima probleme savjetuje da ide u džamiju i da se tamo moli svom Allahu. U namjeri da osobe izložene neprijateljstvu budu bolje informisane o svojim pravima i obavezama, mreža planira još ove godine da obuči prvog opunomoćenika koji će na dobrovoljnoj bazi pružati pomoć i podršku muslimanima, kaže Lidia Nofal.

Inače i druge ustanove i udruženja su zainteresovani da se upoznaju sa njihovim radom. To bi značilo i korisno proširenje anti-diskriminacijskog djelovanja i na druge zajednice. Također je u budućnosti zamislivo da akcenat bude stavljen i na probleme unutar zajednica. Jer ni tu nije rijetkost da muslimani maltretiraju muslimanske žene - zbog marame.

(www.dw-world.de)

Broj pregleda članaka
3853531

© 2019 Džemat Selimovići - Mahmutovići. Sva su prava pridržana.  Uredio Bećirović | Pokreće Joomla CMS

Pretraga